kulki makowe

IMG_1024
Bakaliowe trufle/ kulki to jedne z naszych ulubionych słodyczy a przepisów na przeróżne wersje na blogach jest całe mnóstwo, na przykład TU i TU. Zazwyczaj robię je z tego co akurat mam pod ręką. Nie ma migdałów? Będą orzechy włoskie. Nie ma rodzynek? To może suszone śliwki. Możecie użyć naprawdę wielu pysznych i odżywczych składników a co najlepsze, wszystko na surowo czyli w pełnowartościowym RAW wydaniu!
IMG_1032
IMG_1030
Migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, słonecznik (pewnie wszystkie możliwe orzechy i pestki), rodzynki, suszone śliwki, daktyle, morele, żurawina, gruszki, wiórki kokosowe, wszystko się nadaje. Z tęsknoty za makowcem któregoś razu zamarzyły mi się kulki makowe… Mielony mak, o taki wystarczy namoczyć w najmniejszej możliwej porcji mleka roślinnego (u nas kokosowe rządzi). Dużą garść migdałów, drugą orzechów włoskich oraz pół tabliczki gorzkiej czekolady wrzucić do malaksera (najtwardsze składniki na początek), potem dodać garść daktyli i rodzynek, na koniec namoczony mak. Miksować aż do uzyskania kleistej, jednorodnej masy. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać jeszcze orzechów. Z masy lepimy kulki wielkości rafaello:) Posypujemy kakao/ karobem lub wiórkami kokosowymi, u nas wygrał karob. Chłodzimy, bo po schłodzeniu trufelki robią się bardziej zbite i konsystencja jest przyjemniejsza. I gotowe! Samo zdrowie i miliony kalorii… ale kto by liczył!

One Thought on “kulki makowe

  1. Betsypetsy on Kwiecień 14, 2015 at 2:37 pm said:

    Wyglądają smacznie :) do tego nie trzeba piec a ja mam właśnie popsuty piekarnik ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 − = sześć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation